Gdy dziecko cierpi na alergie pokarmową…

Gdy dziecko cierpi na alergie pokarmową…

Alergia na gluten czy laktozę dotyczy już tak dużej grupy osób, że doczekały się one w sklepach dedykowanych półek z odpowiednią dla siebie żywnością. W większości wypadków ograniczanie glutenu i laktozy związane jest albo z alergią albo z nietolerancją tych produktów. Alergie pokarmowe są coraz powszechniejsze i dotyczą także noworodków i dzieci, które mogą źle reagować nie tylko na gluten, laktozę, ale także na wiele innych związków organicznych i chemicznych. Życie z dzieckiem z alergią pokarmową wymaga od rodziców większej troski w zapewnieniu małemu alergikowi właściwej ochrony przed alergenami. Poznaj skuteczne sposoby wsparcia małego brzuszka.
01jpg

Alergia pokarmowa u dzieci

Alergia pokarmowa może pojawić się u każdego dziecka, niezależnie od tego czy rodzice również cierpią na tego typu schorzenie czy nie. Zwykle pojawia się ona w pierwszych tygodniach życia niemowlaka. Jej wystąpienie związane jest z zaburzeniami pracy układu odpornościowego. W zdrowym organizmie, kiedy pojawiają się niepożądane drobnoustroje, limfocyty produkują przeciwciała, które zwalczają „wroga”. U alergika wrogiem może być nie tylko bakteria, ale także potencjalnie niegroźna substancja np. któryś ze składników jedzenia. Organizm rozpoznaje go jako alergen i atakuje.

Alergia pokarmowa często mylona jest z nietolerancją pokarmową. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że nietolerancja nie ma nic wspólnego z zaburzeniami układu immunologicznego, a jej wystąpienie wynika z braku jakiegoś enzymu trawiennego, przez co organizm nie jest w stanie przyswoić pewnych składników np. laktozy. Wystąpienie alergii u dziecka najczęściej objawia się wysypką po spożyciu alergenu. Zazwyczaj wysypka pojawia się na buzi, w zgięciach łokci i kolan. Skóra staje się w tych miejscach szorstka i swędzi. Dodatkowo mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego – biegunka, której czasem może towarzyszyć śluz lub krew. Maluch może także cierpieć na uporczywe ulewania, wymioty lub mogą dręczyć go kolki bądź duszności. W późniejszym wieku, u dzieci mogą pojawiać się także: zatkany nos, śluzowaty katar, przez który dziecko staje się drażliwe, płacze, nie chce jeść.
Często zdarza się, że dziecko na początku ma alergię pokarmową. Z biegiem lat dołącza do niej uczulenie na alergeny wziewne. Wówczas mamy do czynienia z tzw. marszem alergicznym, czyli przechodzeniem jednej alergii w drugą. Może on pojawiać się u dzieci nieleczonych z powodu alergii lub leczonych niewłaściwie. W przypadku alergii pokarmowej istnieją produkty, które uczulają szczególnie często, są to: mleko (a dokładniej zawarte w nim białko), jaja, orzechy, ryby, zboża, owoce (najczęściej cytrusy i truskawki).

Jak postępować z małym alergikiem?
Dobra wiadomość jest taka, że łatwiej jest zapobiegać alergii pokarmowej niż wziewnej. Jeśli już rozpoznamy, który produkt uczula – wystarczy go unikać a objawy zniknął. Problematyczne może być jednak wykrycie winowajcy. Proponuje się w takim przypadku dietę eliminacyjną, czyli rezygnowanie z danej grupy produktów i obserwowanie reakcji organizmu. Monotonna dieta eliminacyjna może jednak zaszkodzić zdrowiu, zwłaszcza dziecka, które potrzebuje urozmaiconej diety, by się prawidłowo rozwijać. Dobrym pomysłem jest więc skorzystanie z pomocy dietetyka.

Aby chronić swoje dziecko przed alergią najlepiej zacząć od karmienia go piersią w okresie niemowlęcym. W kobiecym mleku znajdują się bowiem komórki odpornościowe i hormony, chroniące dziecko przed substancjami uczulającymi. Jeśli jednak, mimo karmienia piersią, niemowlę cierpi z powodu uczulenia, wówczas to mama powinna zmienić swoją dietę. Trzeba tu także odwołać się do własnych obserwacji malucha i wyeliminować z menu te potrawy, po których u dziecka pojawiały się objawy alergii. Przede wszystkim z diety powinnaś usunąć produkty, które najczęściej uczulają (mleko, jajka, orzechy, cytrusy itd.). Jest także grupa produktów „bezpiecznych”, które bardzo rzadko uczulają. Wśród nich znajduje się ryż, mięso drobiowe, warzywa. Pozostałe produkty powinnaś wprowadzać pojedynczo i obserwować reakcję organizmu dziecka. By nie dopuścić do rozwoju alergii ważne jest także wzmacnianie odporności dziecka. Jednym z pierwszych czynników mających wpływ na odporność dziecka jest poród naturalny. Podczas cesarskiego cięcia bowiem mamy do czynienia u noworodków z opóźnionym zasiedlaniem mikroflorą jelitową, w tym bakteriami Lactobacillus i Bifidobacterium. Właściwy skład flory bakteryjnej ma ogromny wpływ na odporność dziecka. Badania epidemiologiczne dowodzą, że u dzieci urodzonych naturalnie rzadziej występuje alergia.
Na pracę układu odpornościowego wpływ na także zdrowy styl życia – ruch, spożywanie naturalnych produktów żywnościowych, unikanie nagłych zmian temperatur oraz stresu.
01jpg
Doskonałym wsparciem odporności dziecka jest preparat Latopic®. Jest to jedyny na polskim rynku preparat zawierający polskie szczepy bakterii przebadanych pod kątem alergii pokarmowej a także atopowego zapalenia skóry, które także często dotyka dzieci w różnym wieku. Zawarte w Latopic® szczepy bakterii są odporne na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci, wykazują przyczepność do komórek nabłonka jelitowego, produkują substancje aktywne wobec szkodliwych bakterii np. gronkowca złocistego a także są odporne na antybiotyki. Produkt stosuje się u dzieci oraz osób dorosłych z alergią pokarmową, a także w celu łagodzenia objawów atopowego zapalenia skóry. Skuteczność preparatu została potwierdzona w badaniach klinicznych. Po przyjmowaniu przez dziecko preparatu obserwuje się poprawę stanu klinicznego skóry, szybszą tolerancje na białka mleka krowiego, zwiększenie przyswajalności laktozy. W linii Latopic® znajdują się także emolienty, które są idealne dla dzieci z alergią skórną oraz atopowym zapaleniem skóry.

Alergia pokarmowa u dzieci jest problemem nie tylko dla nich ale i utrapieniem dla rodziców. Poza wyeliminowaniem uczulających produktów z diety dziecka, ważne jest zadbanie o jego układ odpornościowy. Z pomocą przychodzą tu polskie bakterie kwasu mlekowego, które dbają o właściwą florę bakteryjną jelit, a tym samym wspierają układ immunologiczny.