Jak ograniczyć ryzyko zachorowania jesienią?

Jak ograniczyć ryzyko zachorowania jesienią?

Duże wahania temperatur w ciągu dnia, deszcz na przemian ze słońcem – to oznacza tylko jedno – nadchodzi jesień. To pora roku przyczyniająca się do obniżania odporności organizmu, co w konsekwencji naraża go na różne choroby – począwszy od zwykłego kataru, na grypie kończąc. Co zrobić, by zapewnić sobie odpowiednią ochronę w tym okresie i zmniejszyć ryzyko zachorowania? Sprawdź i ciesz się dobrą kondycją przez cały rok!

Obrazek_1_z_packshotempng

Krok pierwszy: zadbaj o odpowiednio dobrany ubiór

W kwestii ubioru należy znaleźć kompromis pomiędzy trzema założeniami – wyglądania modnie, ubierania się adekwatnie do pogody i nieprzegrzewania czy wyziębiania organizmu. Obecnie wybór ubrań jest bardzo szeroki i każdy ma szansę znaleźć coś idealnego dla siebie, a jednocześnie zgodnego z tymi zasadami. Należy pamiętać, aby w chłodniejsze dni nie zakładać rzeczy wykonanych ze sztucznych materiałów. Nie jest tajemnicą, że najlepsze tkaniny to te naturalne, takie jak bawełna, wełna czy jedwab, które pozwalają skórze oddychać i nie wywołują alergii.

Ważne jest również to, by przy zmiennej, jesiennej pogodzie nie ubierać się zbyt ciepło. Idealnym sposobem będzie „sposób na cebulkę”. Wychodząc chłodnym porankiem na t-shirt czy sukienkę warto narzucić bluzę czy lekką kurtkę, by w popołudniowej porze bez problemu móc ją ściągnąć, aby nie było nam gorąco, gdy temperatura zdecydowanie wzrośnie. Nadmiernie przegrzewając ciało lub je wychładzając, osłabiamy odporność naszego organizmu, narażając go na chorobę.

Krok drugi: prawidłowa dieta i odpowiednia suplementacja

Równie ważne dla prawidłowej odporności jest właściwe odżywianie. Fundamentalne w diecie na jesień są sezonowe warzywa i owoce w różnej formie. Należy o nie urozmaicać codzienne menu, na rzecz wyłączenia produktów wysoko przetworzonych, tych z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaków. Dzięki temu organizm będzie pełny dobrych dla ciała substancji odżywczych. Z warzyw należy postawić na marchew, dynię, pomidory, buraki, paprykę, brukselkę czy kapustę. Są pełne prozdrowotnych witamin (m.in. A, C), które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników i dodatkowo posiadają właściwości wspierające odporność. Zmiksowane jeżyny mogą stanowić doskonałą bazę dla zup kremów, placków czy ciast. W przypadku owoców warto sięgnąć po pomarańcze, grejpfruty czy mandarynki. Każde z nich to przede wszystkim bomby witaminy C, a ta jest znakomita we wspieraniu układu immunologicznego.

Warto pomyśleć również o dobrych suplementach diety, stworzonych na bazie naturalnych składników, takich jak BorelissPro marki DuoLife. Zawiera on w sobie składniki znane i lubiane w

medycynie niekonwencjonalnej – np. czosnek (wzmacnia układ odpornościowy), wyciąg z korzenia szczeci pospolitej (posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze), rdest japoński (wpływa na pracę m.in. układu krążenia), oregano (działanie przeciw bakteryjne) czy czystek (dobry dla układu odpornościowego). Połączenie tych składników będzie naszą tarczą w obronie przed wirusami i bakteriami, na które jesteśmy narażeni w okresie jesiennym.

Zdrowy rozsądek i profilaktyka

Zgodnie z zasadą - „Lepiej zapobiegać, niż leczyć” - warto zawczasu pomyśleć o zmianach w ubiorze
i odżywaniu, by dać organizmowi wsparcie odpowiednio wcześniej. Dzięki temu profilaktycznie zadbamy o siebie i zminimalizujemy ryzyko wystąpienia jesiennej choroby.